lijfspreuk

Lijfspreuk

In de begintijd van het werken met klei heb ik met veel verwondering ervaren dat het in 3-dimensionaal werken zoveel mogelijkheden biedt; het heeft mijn kijk op kunst drastisch veranderd. Tijdens intensieve lessen bij Gini van der Zijden (Duiven) en later bij Jill Emery (Engeland) heb ik de vele disciplines binnen de keramiek uitgebreid leren kennen; sindsdien is het mijn grote passie.

Daarnaast heb ik een grote passie ontwikkeld voor het zelf maken van glazuren. Na een cursus in het samenstellen van glazuren ben ik op zoek gegaan naar het beste en mooiste glazuur. Het kost enorm veel tijd, geduld en experimenteren om een goede en perfecte glazuur te maken. Maar tegelijkertijd is het een magisch proces en geeft het enorm veel inspiratie.

“It is better to fail in originality than to succeed in imitation”

Als mijn handen de klei voelen kom ik waar ik wil zijn, raak ik in mijn element en ervaar ik steeds de geweldige textuur en dynamiek van de klei. Tegelijkertijd  ervaar ik de enorme vrijheid die de klei mij geeft. Steeds zoekend naar de ultieme vorm, soms met een bijzondere toevoeging van een ander materiaal als zink of lood, dan weer plakken scheurend en spontane, mooie structuren van het materiaal ontdekkend, baan ik mij een weg naar de essentie van mijn werk en mijn doelstellingen; stijlbehoud en de zoektocht naar de beste vorm en de perfecte glazuur.

Mijn serie Anjalis-beelden en Sturdy-vazen zijn steeds terugkerende thema’s die onuitputtelijk zijn voor mij. Sinds 2010 is daar de ‘Introspection- serie’ bijgekomen. Mijn werkstukken wordt afgewerkt met één of meerdere lagen glazuur; soms meerdere keren gestookt of Raku gestookt, maar altijd gebruikmakend van mijn eigen ontwikkelde glazuren. Sinds 15 jaar werk ik vanuit mijn eigen atelier.

Mieke ScholtenMieke Scholten foto